Husets historia

S:t Erikshuset i Uppsala har fastighetsbeteckningen Luthagen 43:1 och adress  Geijersgatan 42 med trappuppgångarna A, B och C. Tegelhuset är en hörnfastighet med fasader mot Geijersgatan och Viktoriagatan. Vid fasaden mot Geijersgatan växer vildvin och efter gatan löper en allé med hamlade parklindar.
 
S.t Erikshuset uppfördes av S:t Eriks Lervarufabriker med Gunnar Leche som arkitekt. Huset var klart för inflyttning hösten 1929. Fastigheten var det första bostadshuset som byggdes i det område där fabriken tidigare hade haft sina lertäkter. Byggnadsmaterialet var påkostat och det skulle visa fabrikens högkvalitativa produktion. I trapphusets loggia finns inbyggda utställningsmontrar där man visade sitt konstgods och i lägenheterna finns öppna spisar som är klädda med konstglaserade kakelplattor. I husets lilla trädgård finns ett vackert sophus som också byggdes 1929.  

S:t Erikshuset var fram till 1982 ett privatägt hyreshus. Då köpte den nybildade Bostadsrättsföreningen Geijer fastigheten. Huset har ibland kallats för Palmehuset eftersom Olof Palmes mor, Elisabeth Palme, ägde huset under drygt 30 år.
 
Länsstyrelsen byggnadsminnesförklarade fastigheten och utfärdade skyddsbestämmelser i mars 2021. Inför byggnadsminnesförklaringen sammanställde Upplandsmuseet ett omfattande kulturhistoriskt kunskapsunderlag. Där finns en utförlig beskrivning av huset och dess historia samt ritningar och många foton.  
 
Mera information om S:t Eriks Lervarufabriker: 
http://www.uppsalaindustriminnesforening.se/st-eriks-cementvarufabrik/

Mera information om arkitekten Gunnar Leche
http://kulturellaspar.se/arkitektur/uppsalas-arkitekter/gunnar-leche
 
S:t Erikhusets ägare genom åren: 
1929 S:t Eriks Lervarufabriker
1936 Byggnadsingenjör Birger Fornqvist
1936 Fastighetsföreningen Odin u.p.a.
1937 Friherre Axel A-son Liljencrantz
1943 Fru Elisabeth Palme
1975 Direktör Erik Hammerlund
1975 Erik, Karin och Björn Bergström
1978 Bankdirektör Lars Hjortengren
1982 Bostadsrättsföreningen Geijer